jueves, 10 de febrero de 2011

Jocs populars de la Comunitat Valenciana

En aquest apartat m'agradaria destacar els jocs més destacats:

- La "trompa"

Per poder jugar a la "trompa" és necessari un cordo gruixut, desfilat d'una banda i per l'altre costat un nuc amb una moneda (normalment de 5 duros).
Per poder jugar a la "trompa" és necessari un cordo gruixut, desfilat d'una banda i per l'altre costat un nuc amb una moneda (normalment de 5 duros).
Per poder tirar-la cal agafar per la part desfilat perquè no rellisqui, embolicar "la trompa" des del bec fins al cap damunt. Una vegada realitzat això, cal intentar ballar-la, que es fa agarrant el bec amb el polze, i per la part més grossa amb els dits índex i mitjà. Una vegada això, s'arrenca d'una tirada el cordill, donant-li velocitat de gir.


-  La "corda"
Es juga amb una corda. Dos jugadors l'agarren, un per cada extrem, per donar voltes a la corda. Els altres es col·loquen en fila per anar passant a saltar sense perdre torn, una vegada que comença a saltar el primer. Si un no salta quan li toca, o ensopega amb la corda, es per al joc i aquesta passa a "lligar-la-hi", o el que és el mateix, a "donar a la corda". Mentre que un salta, els altres canten una cançó i segons com sigui aquesta, es dóna a la corda a un ritme diferent. En el joc de la corda existeixen moltes variants, gairebé sempre acompanyada d'una cançó determinada.

                                         -  El "mocador"
          Qui subjecta el mocador diu un nombre, i surten un de cada equip amb el nombre corresponent. Davant el mocador es detenen procurant agafar el sense passar la línia i portar-se el mocador al seu camp sense ser tocat pel jugador contrari. Així es continuarà fins que un equip quedi sense jugadors. Quan un equip ha perdut diversos jugadors es fa un ajust de nombres, en l'equip que té menys jugadors un jugador pot tenir diversos nombres.

1 comentario: